Product SiteDocumentation Site

15.2. Creant el primer paquet

15.2.1. Metapaquets o paquets falsos

Els paquets falsos, o «fake packages»i els metapaquets són similars, ja que són capes buides que només existeixen per als efectes que les seves metadades tenen a la pila de manipulació de paquets.
El propòsit d'un paquet fals és enganyar dpkg i apt perquè creguin que algun paquet està instal·lat encara que només sigui una consola buida. Això permet satisfer les dependències d'un paquet quan el programari corresponent s'ha instal·lat fora de l'àmbit del sistema de paquets. Aquest mètode funciona, però ha d'evitar-se sempre que sigui possible, ja que no hi ha cap garantia que el programari instal·lat manualment es comporti exactament com ho faria el paquet corresponent i altres paquets depenent d'ell no funcionarien correctament.
D'altra banda, un metapaquet existeix principalment com una col·lecció de dependències, de manera que la instal·lació del metapaquet realment estirarà un conjunt d'altres paquets d'un sol cop.
Tots dos tipus de paquets es poden crear amb les ordres equivs-control i equivs-build (al paquet equivs). L'ordre equivs-control fitxer crea un fitxer de capçalera de paquet de Debian que s'ha d'editar per incloure el nom del paquet esperat, el seu número de versió, el nom del mantenidor, les seves dependències i la seva descripció. Altres camps sense un valor per defecte són opcionals i es poden suprimir. Els camps Copyright, Changelog, Readmei Extra-Files no són camps estàndard en paquets de Debian; només tenen sentit dins de l'àmbit d'aplicació d'equivs-build, i no es mantindran a les capçaleres del paquet generat.

Exemple 15.2. Fitxer de capçalera del paquet fals libxml-libxml-perl

Section: perl
Priority: optional
Standards-Version: 4.5.1

Package: libxml-libxml-perl
Version: 2.0207-1
Maintainer: Raphael Hertzog <hertzog@debian.org>
Depends: libxml2 (>= 2.9.10)
Architecture: all
Description: Fake package - module manually installed in site_perl
 This is a fake package to let the packaging system
 believe that this Debian package is installed.
 .
 In fact, the package is not installed since a newer version
 of the module has been manually compiled &amp; installed in the
 site_perl directory.
El següent pas és generar el paquet Debian amb l'ordre equivs-build fitxer. Voilà: el paquet es crea al directori actual i es pot gestionar com qualsevol altre paquet de Debian.
$ equivs-build file
equivs-build control 
dpkg-buildpackage: info: source package libxml-libxml-perl
dpkg-buildpackage: info: source version 2.0207-1
dpkg-buildpackage: info: source distribution unstable
dpkg-buildpackage: info: source changed by Raphael Hertzog <hertzog@debian.org>
dpkg-buildpackage: info: host architecture amd64
 dpkg-source --before-build .
 debian/rules clean
dh clean
   dh_clean
 debian/rules binary
dh binary
   dh_update_autotools_config
   dh_autoreconf
   create-stamp debian/debhelper-build-stamp
   dh_prep
   dh_install
   dh_installdocs
   dh_installchangelogs
   dh_perl
   dh_link
   dh_strip_nondeterminism
   dh_compress
   dh_fixperms
   dh_missing
   dh_installdeb
   dh_gencontrol
   dh_md5sums
   dh_builddeb
dpkg-deb: building package 'libxml-libxml-perl' in '../libxml-libxml-perl_2.0207-1_all.deb'.
 dpkg-genbuildinfo --build=binary
 dpkg-genchanges --build=binary >../libxml-libxml-perl_2.0207-1_amd64.changes
dpkg-genchanges: info: binary-only upload (no source code included)
 dpkg-source --after-build .
dpkg-buildpackage: info: binary-only upload (no source included)

The package has been created.
Attention, the package has been created in the current directory,
not in ".." as indicated by the messaige above!

15.2.2. Simple arxiu de fitxers

Els administradors de Falcot Corp han de crear un paquet de Debian per facilitar el desplegament d'un conjunt de documents en un gran nombre de màquines. L'administrador encarregat d'aquesta tasca primer llegeix la "Guia del nou mantenidor", i després comença a treballar en el seu primer paquet.
El primer pas és crear un directori falcot-data-1.0 que contindrà el paquet amb les fonts. El paquet lògicament s'anomenarà falcot-data i tindrà el número de versió 1.0. L'administrador col·loca els documents en un subdirectori data. Llavors invoquen l'ordre dh_make (del paquet dh-make) per afegir els fitxers requerits pel procés de generació de paquets, que s'emmagatzemaran en un subdirectori debian:
$ cd falcot-data-1.0
$ dh_make --native

Type of package: (single, indep, library, python)
[s/i/l/p]? i

Maintainer Name     : Raphael Hertzog
Email-Address       : hertzog@debian.org
Date                : Sat, 26 Feb 2021 13:02:06 +0100
Package Name        : falcot-data
Version             : 1.0
License             : gpl3
Package Type        : indep
Are the details correct? [Y/n/q]
Currently there is not top level Makefile. This may require additional tuning
Done. Please edit the files in the debian/ subdirectory now.

$
The selected type of package (indep) indicates that this source package will generate a single binary package that can be shared across all architectures (Architecture: all in debian/control). single acts as a counterpart, and leads to a single binary package that is dependent on the target architecture (Architecture: any). In this case, the former choice is more relevant since the package only contains documents and no binary programs, so it can be used similarly on computers of all architectures.
El tipus «library» o “biblioteca” correspon a un paquet font que genera diversos paquets binaris. És útil per a les biblioteques compartides, ja que han de seguir normes estrictes d'empaquetament.
The dh_make command created a debian subdirectory with many files. Some are required, in particular rules, control, changelog and copyright. Files with the .ex extension are example files that can be used by modifying them (and removing the extension) when appropriate. When they are not needed, removing them is recommended. The compat file is not used nor created anymore. Instead of defining the debhelper compatibility level as a number in this file, it is now defined as a build-dependency on the debhelper-compat virtual package in the Build-Depends file in debian/control.
The copyright file must contain information about the authors of the documents included in the package, and the related copyright and license. In our case, these are internal documents and their use is restricted to within the Falcot Corp company. The default format used for this file is defined in the Format field.
The default changelog file is generally appropriate; replacing the “Initial release” with a more verbose explanation and changing the distribution from UNRELEASED or unstable to the target release name is enough.
The control file must also be updated: the Section field can be changed to misc and the Homepage, Vcs-Git and Vcs-Browser fields were removed. The Depends fields was completed with firefox-esr | www-browser so as to ensure the availability of a web browser able to display the documents in the package. If the package does not require to run any commands as root (see EINA fakeroot), the Rules-Requires-Root field can be left as is.

Exemple 15.3. El fitxer control

Source: falcot-data
Section: misc
Priority: optional
Maintainer: Raphael Hertzog <hertzog@debian.org>
Build-Depends: debhelper-compat (= 13)
Standards-Version: 4.5.1
Rules-Requires-Root: no

Package: falcot-data
Architecture: all
Depends: firefox-esr | www-browser, ${misc:Depends}
Description: Internal Falcot Corp Documentation
 This package provides several documents describing the internal
 structure at Falcot Corp.  This includes:
  - organization diagram
  - contacts for each department.
 .
 These documents MUST NOT leave the company.
 Their use is INTERNAL ONLY.

Exemple 15.4. El fitxer changelog

falcot-data (1.0) bullseye; urgency=low

  * Initial Release.
  * Let's start with few documents:
    - internal company structure;
    - contacts for each department.

 -- Raphael Hertzog <hertzog@debian.org>  Sat, 26 Feb 2022 15:12:06 +0100

Exemple 15.5. El fitxer copyright

Format: https://www.debian.org/doc/packaging-manuals/copyright-format/1.0/
Upstream-Name: falcot-data

Files: *
Copyright: 2004-2021 Falcot Corp
License:
 All rights reserved.
El fitxer rules normalment conté un conjunt de regles utilitzades per configurar, compilar i instal·lar el programari en un subdirectori dedicat (anomenat com el paquet binari generat). El contingut d'aquest subdirectori s'arxiva després dins del paquet Debian com si fos l'arrel del sistema de fitxers. En el nostre cas, els fitxers s'instal·laran al subdirectori debian/falcot-data/usr/share/falcot-data/, de manera que instal·lant el paquet generat es desplegaran els fitxers sota /usr/share/falcot-data/. El fitxer rules s'utilitza com a Makefile, amb alguns «targets» o “objectius” estàndard (incloent-hi clean i binary, utilitzats respectivament per netejar el directori d'origen i generar el paquet binari).
Encara que aquest fitxer és el cor del procés, cada cop més conté només el mínim per executar un conjunt estàndard d'ordres proporcionat per l'eina debhelper. Aquest és el cas dels fitxers generats per dh_make. Per instal·lar els nostres fitxers, simplement es configura el comportament de l'ordre dh_install creant el següent fitxer debian/falcot-data.install:
data/* usr/share/falcot-data/
En aquest punt ja es pot crear el paquet. No obstant això, hi afegirem una capa de pintura. Atès que els administradors volen que els documents siguin fàcilment accessibles des dels menús dels entorns gràfics d'escriptori, s'afegeix un fitxer falcot-data.desktop i s'instal·la a /usr/share/applications afegint una segona línia a debian/falcot-data.install.

Exemple 15.6. El fitxer falcot-data.desktop

[Desktop Entry]
Name=Internal Falcot Corp Documentation
Comment=Starts a browser to read the documentation
Exec=x-www-browser /usr/share/falcot-data/index.html
Terminal=false
Type=Application
Categories=Documentation;
L'actualització de debian/falcot-data.install queda així:
data/* usr/share/falcot-data/
falcot-data.desktop usr/share/applications/
El nostre paquet font ja està llest. Tot el que queda per fer és generar el paquet binari, amb el mateix mètode utilitzat anteriorment per reconstruir paquets: executem l'ordre dpkg-buildpackage -us -uc des del directori falcot-data-1.0.